LOGO SYARIKAT

WELCOME TO ADAMZ PEST MANAGEMENT

Whether you have an existing pest problem or are looking for methods of pest prevention, Adamz Pest Management is there with a solution. In this comprehensive site, you'll realise that there is much more to pest control than is commonly known.

As Malaysia's leading pest control company, Adamz Pest Management technicians have the expertise to protect homes and businesses from pest problem. Since we started more than 5 years ago, we have always endeavoured to deliver quality service to our customers by remaining relevant,local,efficient and passionate! we invite you to explore our site to learn more about the world of pests!!Sunday, June 27, 2010

Azmin Letak Jawatan Elak Terbabit Kerugian PKNS?

Naib presiden PKR Azmin Ali mengesahkan perletakkan jawatannya sebagai ahli lembaga pengarah Perbadanan Kemajuan Negeri Selangor (PKNS) berkuatkuasa semalam. Sungguhpun tiada sebab yang jelas mengenai perletakan jawatan tersebut, namun Azmin dikatakan berkonfrontasi dengan Khalid Ibrahim dan Othman Omar mengenai laporan blog ini isnin lalu bahawa Perbadanan Kemajuan Negeri Selangor (PKNS) membelanjakan hampir setengah juta untuk iklan muka Pengurus Besarnya di TV3 semasa Hari raya Aidilfitri yang lalu.

Sungguhpun pendedahan ini bukan faktor besar namun ia menjadi kemuncak ketidakpuasan hati Naib Presiden PKR tersebut terhadap cara PKNS diurus tadbir sejak di bawah Othman Omar. Azmin yang sebelum ini banyak menghentam Khalid dalam sidang DUN sudah hilang sabar mengenai tindak tanduk Othman Omar.

Khalid Ibrahim dan Othman Omar bertindak seumpama raja di PKNS dengan membuat beberapa keputusan yang tidak dipersetujui oleh Lembaga Pengarah PKNS dan menyebabkan perbadanan tersebut bakal menghadapi krisis kewangan dalam sedikit masa lagi.

Azmin dikatakan tidak berpuas hati dengan gaji  Othman Omar yang diluluskan oleh Khalid iaitu sebanyak RM 40, 000.00 sebulan sedangkan ia bertentangan dengan peraturan kewangan kerajaan. Sehingga kini khabarnya kelulusan tersebut belum dilaksanakan kerana pegawai PKNS tidak mahu terbabit dalam sesuatu keputusan yang menyalahi peraturan kewangan kerajaan. Sejak itu Othman membentuk pasukan pengurusan baru dari luar dan langsung tidak merujuk kepada Timbalan Pengurus Besar dan pihak pengursan lain.

Azmin dilaporkan pernah melenting dalam mesyuarat Lembaga Pengarah PKNS apabila beberapa cadangan pembelian tanah oleh PKNS sangat meragukan dan di bawa terus kepada Lembaga Pengarah tanpa perbincangan dengan pengurusan PKNS. Sejak itu, Azmin berpendapat terdapat penyelewengan dan salah tadbir dalam PKNS yang dilakukan oleh Othman Omar dengan restu Khalid Ibrahim.

Pengurusan dalaman PKNS juga tidak berpuas hati dengan Othman yang membawa beberapa orang luar dan dibayar gaji antara RM 11 - 18 ribu sebulan mengatasi gaji para pegawai kanan PKNS yang lain. Antara mereka ialah Pn Madihah (Senior Group Marketing Manager) bergaji RM 18 ribu, Hani (Senior PR/ RM 11 ribu), Rustam (Senior Marketing Mananger/RM 11 ribu), Mahinder Singh (Senior Marketing Mananger/RM 11 ribu) dan Patrick (Senior Business Mananger/RM 11 ribu).

Gaji bahagian pengurusan PKNS gred 54 pada masa ini tidak melebihi RM 10 ribu sebulan. Manakala Gaji ahli pengurusan JUSA C pula antara RM 12 - 14 ribu sebulan.

Selain itu, Azmin dikatakan tidak berpuas hati dengan projek Datum Jelatek yang mengenepikan kepentingan orang Melayu. PKNS juga akan mengalami masalah kewangan dalam sedikit masa apabila projek Datum Jelatek yang akan dibangunkan atas kawasan tapak flat kos rendah seluas 2.4 hektar milik Perbadanan Kemajuan Negeri Selangor (PKNS) tidak dapat dibangunkan seperti yang dirancangkan. Projek yang dikatakan bernilai RM1.2 bilion yang terletak bersebelahan stesen aliran transit ringan (LRT) Jelatek melibatkan kerjasama PKNS dengan anak syarikat milik penuhnya, Worldwide Holdings Bhd belum mendapat kelulusan pihak berkuasa tempatan untuk pembangunan tersebut. Terdapat juga penduduk sekitar yang mula membantah kerana dikhuatiri projek tersebut akan menyebabkan kesesakan yang lebih teruk lagi pada masa akan datang.

Sungguhpun pelan pembangunan Datum Jelatek belum diluluskan PKNS sudah melaksanakan proses pengambil alihan flat tersebut. Ini menimbulkan persoalan apa akan terjadi jika pelan pembangunannya tidak diluluskan?

Othman Omar dan Khalid juga berpakat mengubah syarat pembelian hartanah PKNS sebelum ini yang meletakkan kuota 70% untuk bumiputera. Sekarang ini hanya 30% diperuntukkan kepada bumiputera. Ini turut menimbulkan ketidakpuasan hati Azmin.

Justeru apabila dimaklumkan mengenai isu iklan muka Othman mencecah hampir setengah juta Azmin tidak lagi dapat bersabar dan mengambil tindakan drastik meninggalkan PKNS sebelum imej beliau turut terpalit lumpur Othman Omar dan Khalid Ibrahim.

No comments:

Post a Comment

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails